При липсата на ясни убедителни разчети и замисъл идеята за държавна

...
При липсата на ясни убедителни разчети и замисъл идеята за държавна
Коментари Харесай

Президентът: При липсата на ясни убедителни разчети и замисъл държавната петролна компания е една авантюра

При неналичието на ясни безапелационни планове и замисъл идеята за държавна петролна компания изглежда като случка, която подсказва, че страната не се оправя в битката с картелите на горивата и с обезпечаването на  ефективна пазарна среда за свободна конкуренция. Това сподели президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос за проектите на държавното управление за държавна петролна компания. Коментара си президентът направи при визитата си в гр. Садово.

„ Странно е как страната ще играе двойна роля – от една страна ще бъде конкурентен участник на пазара, а въпреки това ще бъде регулатор “, сподели президентът. Според него е належащо да се каже ясно от кое място ще дойдат големите обществени запаси за реализирането на концепцията.

„ Ако ние ще строим държавни бензиностанции по метода, по който сега се строят автомагистрали и се ремонтират язовири – по-добре да не го вършим “, добави Румен Радев и означи, че посочената от държавното управление цел за понижаване цените на горивата е в подтекста на предизборната обстановка.

Президентът посъветва вместо да се строят 100 бензиностанции, да се  построят във всеки регионален град учебни центрове за цифрови технологии и нововъведения, в които да се образоват българските деца. „ Нека да оборудваме тези центрове с  последно потомство технологии и да привлечем в тях да работят млади, способни експерти, тъй че да може нашите деца да получават познания и умения, каквито не могат да получат в учебно заведение или у дома. Да подготвим младите ни хора за провокациите на цифровото бъдеще, тъй че България да бъде конкурентоспособна нация “, съобщи Румен Радев и добави, че една от главните функционалности на страната е да влага в човешки запаси. Според президента построяването на такива образователни центрове е рентабилно, за разлика от инвестицията в държавните бензиностанции при неразбираеми условия, което може да „ подсигурява може би следващата спекулация и ниска успеваемост на услугите “. „ Държавата трябва да насочи своето внимание към опазване на здравето,  обучение,  обществена сигурност “, добави президентът.

В отговор на журналистически въпрос за решението на държавното управление за понижаване на Данък добавена стойност в туризма до 9% президентът разяснява, че сложна и виновна система, каквато е  данъчната, не трябва да се подхожда „ на парче “ и без ясни хрумвания и планове. „ Мисля, че всички са уверени, че нашата данъчна политика не е обективна. Тя води до задълбочаване на бедността и неравенствата, лишава обществените запаси от значими приходи, нужни за обучение, опазване на здравето, сигурност, инфраструктура. Отдалечава ни в действителност от европейския модел, тъй като натоварва данъчно бедните и хората със приблизително състояние, а облекчава най-богатите “, сподели президентът.

„ Крайно време е дебатът за прогресивното данъчно облагане да започва и да се набележат ясни ограничения в тази посока, само че като повсеместен метод, а не „ на парче “, сподели още Румен Радев.

По отношение на разхлабените ограничения срещу COVID-19 президентът напомни, че от дълго време е призовал за управляем проект с ясни критерии за излизане от рецесията и за разхлабване на ограниченията. „ Такъв проект не се случи.  Надявам се рисковете да са минимални. Но влязохме с безпорядък от изключителното състояние, излизаме с още по-голям безпорядък от него “, сподели президентът.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР